آزمایشگاه EMC2019-05-25T14:38:08+04:30

شرکت آفاق موج پرداز

طراحی و پیاده سازی انواع آزمایشگاه EMC

امروزه استفاده از تجهیزات الکتریکی و الکترونیکی در جهت پیشرفت تکنولوژی به طور چشمگیری افزایش یافته است. از یک طرف این تجهیزات باعث ایجاد نویزهای مصنوعی، تداخلات عمدی و غیرعمدی شده و از طرف دیگر بدلیل نزدیکی المان های یک مدار به یکدیگر، کوچک شدن ابعاد مدارات، استفاده از خطوط انتقال صفحه ای، مدارات دیجیتال پرسرعت و همچنین استفاده از سیگنال کلاک سریع در مدارات دیجیتال، آستانه تحمل اینگونه تجهیزات الکترونیکی و الکتریکی نسبت به تداخلات امواج الکترومغناطیسی کاهش یافته است. بدین منظور امروزه تکنیک های مختلفی مطابق با استانداردهای جهانی برای افزایش سازگاری الکترومغناطیسی مدارات و همچنین کاهش تداخلات در مدارات مختلف به کار می رود. به طوریکه در چند سال اخیر، با بکارگیری تکنیک هایی همچون شیلدینگ، فیلترینگ، باندینگ و زمین کردن سازگاری الکترومغناطیسی مدارات افزایش و تداخلات آنها به طور قابل توجهی کاهش یافته است. از طرفی یکی از روش های موثر جهت اطلاع یافتن از وضعیت تداخل و سازگاری الکترومغناطیسی مدارات مختلف، وجود امکانات تست و راست آزمایی بدین منظور می باشد که اینکار توسط احداث آزمایشگاه های EMC  امکان پذیر است. بنابراین منظور از آزمایشگاه EMC، فراهم آوردن امکانات اندازه گیری نشت های تشعشعی و هدایتی، حساسیت پذیری تشعشعی و هدایتی سازگاری و تداخل الکترومغناطیسی بر روی قطعات و تجهیزات مختلف می باشد. بدلیل اهمیت این موضوع امروزه این آزمایشگاه ها در سطح جهانی رو به افزایش است.  به طوریکه آزمایشگاه های موجود در سطح دنیا، نه تنها می توانند اجسام کوچک را اندازه گیری نمایند بلکه اینگونه آزمایشگاه ها، امکان اندازه گیری و مشخصه گذاری اجسام بزرگ حتی هواپیما و یا ماشین های بزرگ را از دید نشت تشعشعی و هدایتی، حساسیت پذیری تشعشعی و هدایتی دارا می باشند. یعنی با قراردادن یک هواپیما یا یک ماشین در آزمایشگاه EMC و انجام تست های مختلف، نشت های الکترومغناطیسی اینگونه وسایل را اندازه گیری و همچنین با تابش سیگنال در فرکانس های مختلف به اجسام فوق الذکر، سازگاری آنها بررسی می گردد. در صورت تطابق سطح تداخل و سازگاری اینگونه اجسام با استانداردهای جهانی، تاییده برای آنها صادر و در غیر این صورت مرجوع و می بایست نواقص احتمالی رفع گردد. به دلیل اهمیت موضوع در چند سال اخیر، تست های فوق الذکر و در نتیجه آزمایشگاه های EMC دائماً در دنیا رو به افزایش می باشد. به طوریکه در حال حاضر تست های EMC نه تنها شامل نشت تشعشعی و هدایتی، حساسیت پذیری تشعشعی و هدایتی می باشد. بلکه آزمایشاتی همچون رفتار یک وسیله در برابر پالس های الکترومغناطیسی قوی (EMP)، پالس های صاعقه و موج سینوسی میرا به کمک شبیه سازهای مختلف در آزمایشگاه EMC  بر روی قطعات انجام می پذیرد.

بدنه اصلی آزمایشگاه EMC

ساختار کلی یک آزمایشگاه EMC شامل موارد زیر می گردد:

نیاز به یک اتاق شیلد می باشد که بتواند آزمونها را در ۳، ۵ و ۱۰ متر انجام دهد. انتخاب این فواصل بستگی به ابعاد، تجهیزات مورد تست دارد. در ادامه ابعاد اتاق ها برای انجام تست در ۳، ۵ و ۱۰ متری آمده است. البته باید توجه داشت که این ابعاد قابل تغییر و تفسیر می باشند. به طوریکه می توان برای هرکدام از فواصل ذکر شده ابعاد را کمی تغییر داد. از طرفی برای شیلد نمودن می بایست از فلزهای ضخیم (حداقل ۲ میلیمتر) استفاده نمود. ولی تکنیک شیلدکردن می تواند به صورت تمام جوشکاری، بشقابی و ساندویجی باشد. اگرچه به دلیل اینکه، اینگونه آزمایشگاه ها دائماً در حال گسترش می باشند، کمک گرفتن از تکنیک بشقابی و ساندویچی می تواند موثرتر باشد، زیرا در صورت نیاز به گسترش آزمایشگاه در آینده امکان باز و بسته بودن آنها راحت تر خواهد بود. برای اطلاع از چگونگی پیاده سازی اتاق های شیلد به کمک تکنیک تمام جوشکاری، بشقابی و ساندویچی به بخش طراحی و پیاده سازی اتاق شیلد مراجعه شود. همچنین اینگونه اتاق ها علاوه بر شیلدینگ نیاز به فیلترینگ، هانی کامب، لوله موجبری، صفحه چرخان دارد که برای اطلاع از جزییات بیشتر درباره آنها به بخش های مربوطه مراجعه نمایید.

  • برای انجام تست های تشعشعی، نیاز به حذف سیگنال های انعکاسی از محیط های پیرامون می باشد که این کار از طریق پوشش سقف، دیواره ها توسط جاذب امکان پذیر است. تفاوت آزمایشگاه EMC با آزمایشگاه آنتن در این است که در آزمایشگاه آنتن دیواره ها، کف و سقف با جاذب پوشش داده می شود در حالیکه در آزمایشگاه های EMC/EMI نیاز به پوشش تمامی کف از طریق جاذب نمی باشد. به بیان ساده تر در آزمایشگاه آنتن، می توان اغلب تست های تداخل و سازگاری الکترومغناطیسی را با دقت مناسبی انجام داد. البته باید توجه داشت که طبق استانداردهای مختلف تجاری و نظامی، تست های مرتبط با نشت های تشعشعی و هدایتی همچنین حساسیت پذیری هدایتی و تشعشعی شامل فرکانس های تا ۳۰ مگاهرتز می گردد که چنین فرکانس هایی برای آزمون آنتن کمتر موردنیاز می باشد. از این رو جاذب های مورد استفاده در اتاق EMC دارای ابعاد بسیار بزرگی نسبت به جاذب های به کار رفته در اتاق آنتن می باشند مگر اینکه از تکنیک های ترکیبی همانند بکارگیری کاشی فریتی و جاذب همزمان استفاده نمود. در این صورت جذب امواج ناخواسته از فرکانس ۳۰ مگاهرتز تا ۱ گیگاهرتز توسط کاشی فریتی انجام و از فرکانس ۱ گیگاهرتز به بعد توسط جاذب های معمولی و یا هایبرید انجام می پذیرد. برای اطلاع از ویژگی های جاذب های فوم هرمی شکل با ابعاد متفاوت قابل استفاده در آزمایشگاه EMC، جاذب های هایبرید، تخت و کاشی های فریتی به بخش اندازه گیری و مشخصه گذاری اتاق آنتن (میدان مغناطیسی، الکتریکی و امواج صفحه ای) مراجعه نمایید.

  • برای انجام آزمون های نشت تشعشعی و هدایتی و همچنین حساسیت پذیری هدایتی و تشعشعی بر روی قطعات مختلف نیاز به تجهیزات متفاوت از جمله منبع تغذیه، منبع سیگنال، سیستم تثبیت کننده امپدانس (LISN)، میزچرخان(Turn Table)، آنتن مونوپل، دیپل، حلقوی، مخروطی، لوگ پریودیک، هورن (بخش آنتن های اتاق شیلد)، کابل های مختلف، پراب های گوناگون، اسپکتروم آنالیزر، نرم افزارهای متعدد، شبیه سازهای گوناگون به صورت سخت افزاری و نرم افزاری و غیره می باشد، برای اطلاع بیشتر می توانید به بخش تجهیزات مراجعه نمایید. در حالت کلی انتخاب تجهیزات موردنیاز برای اندازه گیری و مشخصه گذاری تداخل و سازگاری الکترومغناطیسی یک قطعه، تا حدود زیادی وابسته به نوع آزمون می باشد. به طوریکه بعضی از آزمون ها همانند تست قطعات در برابر پالس های EMP نیاز به شبیه ساز پالس های EMP دارد که بسیار گران قیمت می باشد. از طرفی ممکن است چنین وسیله ای برای آزمون های دیگر موردنیاز نباشد. بنابراین پیشنهاد می گردد قبل از تهیه لیست قطعات، کاربرد آزمایشگاه EMC، توسط یک فرد مطلع به امور تداخل و سازگاری الکترومغناطیسی بررسی و متناسب با کاربرد آزمایشگاه EMC، تجهیزات گوناگون انتخاب و خریداری گردد. همین موضوع در رابطه با ابعاد اتاق، نوع جاذب ها، چیدمان جاذب ها و تاثیر کیفیت اتاق بر اندازه گیری صادق می باشد. لذا می بایست قبل از شروع به تاسیس آزمایشگاه، با کمک گرفتن از افراد با تجربه و متخصص، اقدام به طراحی و پیاده سازی آزمایشگاه EMC  نمود. زیرا آزمایشگاه های EMC بسیار گران قیمت می باشند و کمترین سهل انگاری می تواند منجر به چندین برابر شدن هزینه طراحی و پیاده سازی شود.

شرکت آفاق موج پرداز با داشتن کادر متخصص و مجرب خود می تواند در طراحی، پیاده سازی اتاق های EMI/EMC و همچنین تجهیزات موردنیاز در اینگونه آزمایشگاه ها یاری محققین و دست اندرکاران این حوزه باشد. بعلاوه این شرکت آماده برگزاری دوره های تخصصی کوتاه مدت و بلند مدت در زمینه تداخل و سازگاری الکترومغناطیسی برای سازمان ها و صنایع مختلف می باشد.

جهت کسب اطلاعات بیشتر و مشاوره تخصصی با شماره تلفن ۰۹۱۲۷۹۷۷۱۳۴ و یا ۸۸۷۰۸۶۱۳-۰۲۱ تماس حاصل فرمایید.

همچنین می توانید درخواست خود را به ایمیل info@afagh-mojpardaz.com  ارسال نمایید، کارشناسان و متخصصین ما همواره پاسخگو می باشند.